сряда, 26 октомври 2011 г.

Баница с кайма


 От много време имам желание да направя баница с кайма, за целта  прегледах различни рецепти и тази ми се стори най-подходяща. Направих малки изменения, които ще напиша в скоби.
Продукти:

1 пакет точени кори за баница (500гр.)
500 г кромид лук (300гр.)
150 мл олио     (100 + 50 гр. масло за намазване между пластовете)
1 ч.л. кимион    (1/2чл.)
1 ч.л. чубрица
2 ч.л. черен пипер (1чл.)
сол на вкус
500 гр. кайма

За заливката

3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
(100 гр. газирана вода)
(150гр кашкавал)
 Приготвяне:
1. Запържваме около 10 мин. нарязан на ситно кромид лук и прибавяме намачканата кайма.
2. Разбъркваме, докато каймата стане на трохи. Запържваме още 3-4 мин. Оттегляме от котлона и поръсваме с черен пипер, кимион и чубрица. Ако има нужда, посоляваме.
  3. Разстиламе и подреждаме 3 кори за баница една върху друга в предварително намаслена тавичка. Намазваме с разтопено масло, покриваме с кора и нанасяме от плънката.
  4. На всеки 3 кори нанасяме  от плънката, докато запълним тавата. Накрая покриваме с 3 кори.
5.В зависимост от корите пластовете с местната смес са 3 или 4.
  6. Нарязваме баницата и нанасяме останалата мазнина от плънката.
  7. В купичка разбиваме яйца с кисело мляко и газирана вода. Поливаме баницата със заливката. Печем баницата до златисто във фурна, загрята на 180 градуса, около 30-35 мин.
8.Настъргваме кашкавал и запичаме още 5мин.


Сервира се топла с чаша айран, но  може и с вино, ако се използва за предястие.

3 коментара:

  1. Вкусотийка!Просто ще гледам отстрани и ще се наслаждавам!

    ОтговорИзтриване
  2. На моя мъж много би му харесала. Изглежда чудесно, Мони!
    Прегръдки и пожелания за хубав ден!

    ОтговорИзтриване
  3. Честит празник ,много любов и радост !

    ОтговорИзтриване