сряда, 26 октомври 2011 г.
Баница с кайма
От много време имам желание да направя баница с кайма, за целта прегледах различни рецепти и тази ми се стори най-подходяща. Направих малки изменения, които ще напиша в скоби.
Продукти:
1 пакет точени кори за баница (500гр.)
500 г кромид лук (300гр.)
150 мл олио (100 + 50 гр. масло за намазване между пластовете)
1 ч.л. кимион (1/2чл.)
1 ч.л. чубрица
2 ч.л. черен пипер (1чл.)
сол на вкус
500 гр. кайма
За заливката
3 яйца
1/2 кофичка кисело мляко
(100 гр. газирана вода)
(150гр кашкавал)
Приготвяне:
1. Запържваме около 10 мин. нарязан на ситно кромид лук и прибавяме намачканата кайма.
2. Разбъркваме, докато каймата стане на трохи. Запържваме още 3-4 мин. Оттегляме от котлона и поръсваме с черен пипер, кимион и чубрица. Ако има нужда, посоляваме.
3. Разстиламе и подреждаме 3 кори за баница една върху друга в предварително намаслена тавичка. Намазваме с разтопено масло, покриваме с кора и нанасяме от плънката.
4. На всеки 3 кори нанасяме от плънката, докато запълним тавата. Накрая покриваме с 3 кори.
5.В зависимост от корите пластовете с местната смес са 3 или 4.
6. Нарязваме баницата и нанасяме останалата мазнина от плънката.
7. В купичка разбиваме яйца с кисело мляко и газирана вода. Поливаме баницата със заливката. Печем баницата до златисто във фурна, загрята на 180 градуса, около 30-35 мин.
8.Настъргваме кашкавал и запичаме още 5мин.
Сервира се топла с чаша айран, но може и с вино, ако се използва за предястие.
Абонамент за:
Коментари за публикацията (Atom)
Вкусотийка!Просто ще гледам отстрани и ще се наслаждавам!
ОтговорИзтриванеНа моя мъж много би му харесала. Изглежда чудесно, Мони!
ОтговорИзтриванеПрегръдки и пожелания за хубав ден!
Честит празник ,много любов и радост !
ОтговорИзтриване