четвъртък, 14 октомври 2010 г.

Агнешка кoрбан чорба

Преди почти две седмици присъствах  на корбана раздаван за здраве в чест на храмовият празник на църквата " Покров Богородичен" с. Слокощица. Организаторите предвидливо бяха изтеглили курбана ден по-късно съобразявайки се с факта, че празника се пада в пекът, а според църковният устав на този ден се спазва въздържание от животинска храна.
Аз по принцип не харесвам курбаните и рядко вкусвам от тях, но този път бяха направили чудесна агнешка супичка, която ми хареса много.
Нямам претенцията моята да е досущ същата, но е поне сходна с опитаната там.
Необходими продукти:
1/2 агнешки комплект (останалата част може да се използва за дроб сърма)
3 средно големи картофа
2 моркова
1гл. лук
1 голям домат или 2 малки
2 яйца.
 олио
1 сл.Маги 10 зеленчука.
1чл. мащерка
1/2чл. чубрица
Начин на приготвяне:
Агнешките дреболийки се сваряват, като периодично се обира отделилата се пяна. Изваждат се от бульона и той се прецежда. След което към него се прибавят нар. на ситно лук и картоф,   настърганите  моркови и олиото.  След поомекването  на зеленчуците се прибавя нар. на ситно домат. Оставя се да поври още 5-10мин. и се прибавят нар. на ситно дреболийки  и подправките. Супичката се оставя да поври още 10мин. След което се отстранява от огъня и се застройва на тънка струя с разбитите яйца, при непрекъснато разбъркване.

Няма коментари:

Публикуване на коментар